Potrebujete poradiť?: +420 603 161 692

MenuMenu

Kašírované ražené vizitky bronzovou fólií

Od září 2018 budeme čas od času pro inspiraci publikovat v tomto blogu ukázky naší práce. Na první ukázce jsou oboustranně ražené bronzové vizitky - ražba bronzovou metalickou fólií. Papír je 700 g/m2 - velmi silný hnědý grafický papír. Klient požadoval vysokou gramáž, jenže žádný dodavatel papírů tak vysokou gramáž nenabízí, takže jsme spolehlivou knihárenskou technikou slepili dva archy nejsilnějšího dostupného hnědého papíru k sobě. Ražbu oboustranných rámečků a kašírování provádíme jen výjimečně, protože jde o značně nákladnou záležitost. Pokud však potřebujete dosáhnout výjimečného efektu bez ohledu na cenu, potom jsme Vám k dispozici. Vizitky ražené bronzovou fólií Potřebujete-li opravdu naprosto nutně rámeček jako na ukázce výše, potom v případě vizitek tištěných na silný papír počítejte prosím s příplatkem 60% k celkové ceně. Důvodem je nutnost tisknout o 50% výtisků navíc kvůli zajištění přesného ořezu. Je také omezení co do šíře rámečku - užší než 2 mm netiskneme. Takovou poptávku musíte zadat do jiné tiskárny.

[prohlédnout si fotografie]

Tisk diplomů bronzovou a stříbrnou ražbou

Zajišťujeme tisk diplomů pro různé účely. Ideální je vylepšit diplom zlatou, stříbrnou či bronzovou ražbou. Působí potom profesionálně. Diplomy na ukázkách jsou tištěné na čistě bílý papír. Vzhledem k vysokému odlesku světla od metalických fólií a tedy extrémnímu dynamickému rozsahu není bohužel možné zachytit barevnost věrně ani profesionálním přístrojem. Budete-li nám posílat poptávku a máte-li diplomy již navržené, přiložte je prosím jako přílohu do e-mailu. Nemáte-li diplomy navržené, popište detailně jak mají vypadat. Bez těchto informací nemáme možnost spočítat cenu. Výhodou přípravy grafického návrhu přímo u nás jsou dlouholeté zkušenosti s přípravou tiskovin pro horkou ražbu. Většina grafiků bohužel neví jak připravit podklady pro výrobu raznic, takže musíme často dodané podklady pracně opravovat. Je například nutné, aby texty byly převedené na křivky. To co má být vyraženo nesmí být v grafickém návrhu vyplněno gradientem - texty musí být čistě obrysovými křivkami. Minimální šíře linek je 0,2 bodů a stejně tak minimální šíře mezer. Velikost písma pro horkou ražbu musí být větší než 10 bodů.  

[prohlédnout si fotografie]

Horká ražba do kůže

Ražba do kůže umožňuje provádět vizuálně atraktivní efekty i bez použití ražební fólie. Na ukázce je vidět hluboká ražba pomocí rozžhavené raznice. Vzhledem k tomu, že kůže je poměrně měkký materiál, raznice musíme objednávat vyšší aby nedošlo k obtahu hran a tedy náklady na raznici se počítají jinak, než v případě ražby do papíru. U papíru je cena 7 Kč/cm2, v případě ražby do kůže od 13 Kč/cm2 (ceny platné v roce 2018; s přihlédnutím k inflaci se mohou do budoucna měnit). Horká ražba do kůže Pokud byste měli zájem o ražbu do kůže, je nutné dodat minimálně 2 ks navíc pro nastavení tlaku v ražebním stroji. Každá kůže má trochu jinou tloušťku, takže nastavení provozní teploty a tlaku se provádí metodou pokus/omyl. Je také zapotřebí počítat s tím, že žádná kůže není hladká. Při ražbě s fólií (například zlatá, stříbrná apod.) vzniká na povrchu v důsledku nerovností určitá "patina", nebo povrchová textura přímo v místě ražby. K podobnému efektu dochází i v případě ražby na koženku nebo na některé velmi hrubé papíry. Některé koženky jsou navíc nepotisknutelné, protože je zapotřebí, aby byl materiál dostatečně tuhý. V případě, že je vámi vybraná kůže nebo koženka příliš měkká, můžeme provést zkušební tisk.

[prohlédnout si fotografie]

Jmenovky s krajkou na svatební stůl

V Printii běžně provádíme i časově náročnější ruční práce. Nevěsta si objednala svatební oznámení s krajkami SK361 a protože byla nadšená z výsledku, chtěla následně přilepit krajku i na jmenovky. Lepení se samozřejmě provádí ručně. Vyrobit 150 ks zabralo celý den. Jmenovky s nalepenou krajkou Budete-li potřebovat vyrobit jmenovky, podívejte se nejprve na stránku jmenovky, kde se dozvíte základní informace. Nejběžnější způsob jak objednat, je při objednávání svatebních oznámení. Objednávku jmenovek lze provést i dodatečně - to v případě, kdy ještě nemáte při objednávání svatebních oznámení seznam hostů. Každé jméno napište zvlášť na řádek a sice nejlépe do obyčejného textového souboru (přípona .txt), nebo pokud nevíte jak založit textový soubor, můžete jména poslat ve Wordu (nikoli v Excelu). Další možností je dodat jména přímo v těle e-mailu. Dodaná data nijak neopravujeme. Vše vytiskneme přesně v podobě, v jaké texty dodáte.

[prohlédnout si fotografie]

Kruhová etiketa se zlatým písmem

Koncové zákazníky zajímá vždy především finální produkt. Jakým způsobem se doberete k požadovaným výsledkům je druhořadé. Nicméně při kalkulkulaci ceny je nutné prostředky pro dosažení cíle - v tomto případě raznici pro výsek různých tvarů a raznici pro vyražení textů - započítat do ceny a rovněž i pracovní úkony spojené s přípravou strojů. V cenách za raznice bývají ještě náklady na dopravu od specializovaných výrobců. Například kruhová raznice vyjde i s dopravou od 500 Kč do 1300 Kč v závislosti na velikosti. Gravírovaná raznice pro ražbu textů zlatě lze u výrobce raznic objednat od 300 Kč (cena závisí na celkové ploše raznice). Většinou se do ceny nezapočítává amortizace strojů, protože nejen v českých tiskárnách se nakupují hlavně staré bazarové unikáty, které pracují stejně kvalitně jako nové, které by stály miliony, jen akorát při vysokých nákladech v řádů tisíců jsou málo produktivní, což však nikoho netrápí, protože vizitek si 10 tisíc a více objedná opravdu jen málokdo, pokud vůbec. Čas na opravy strojů a náklady s tím spojené se také nezapočítávají, protože to bývá zpravidla zároveň hobby majitele. Výsekovou raznici je nutné upevnit do výsekového stroje, nastavit zarážky a tlak. Stejně tak se musí upevnit kovová raznice do ražebního stroje a umístit zpravidla s přesností alespoň 0,2 mm, nastavit teplotu a tlak, zavést fólii a začít provádět zkušební tisky. Po nastavení stroje už je to snadné, ale do té doby uběhne mnoho času a vyhodí se někdy i celkem dost zkušebních papírů. Pokud byste potřebovali kruhový výsek, využijte možnost neplatit za raznici. Stačí přizpůsobit Vaše tiskoviny na některý z následujících průměrů: 28, 45, 60, 78, 140, 150 mm.

[prohlédnout si fotografie]

Černé vizitky se zlatým potiskem

Černé vizitky jsou oblíbené především pro svou eleganci. Zvláště ve spojení se zlatou barvou působí velmi dobře. Aby však byl výsledek dokonalý, je zapotřebí použít silný papír s gramáží alespoň 600 g/m2. Pro koncové zákazníky, kteří od vás získají takto výjimečnou vizitku, bude těžké ji jen tak zahodit do koše. Příprava k tisku Pokud bychom použili obrázek přesně v podobě, v jaké byl dodán zákazníkem, došlo by při ražbě zákonitě ke slití málo kontrastních ploch. Proto je téměř vždy nutné podklady připravit pro výrobu raznic. Zde bylo nutné ručně s tabletem vnést kontrast do míst kde je kmen stromu, vrata a také dokreslit bříška sýkorek, protože by jinak úplně chyběla. Tyto práce vyžadují dlouholeté zkušenosti, proto je prosíme raději přenechte na nás, abyste byli zcela spokojeni s výsledkem. Cenová kalkulace Výpočet ceny černých vizitek s ražbou na přední i zadní straně lze provést jednoduše na stránce luxusní vizitky. Stačí nastavit počet vizitek, kolik barev bude na přední straně (1), kolik barev na zadní straně (1), dodáte-li hotovou grafiku, způsob dodání a požadovanou rychlost vyhotovení.

[prohlédnout si fotografie]

Krabička na prsten

Na následující ukázce si můžete prohlédnout speciální luxusní krabičky. Krabička na prsten má magnetické zavírání. Když k sobě horní a dolní díl krabičky přiblížíte, zaklapnou naprosto přesně do sebe. Na vrchu krabičky je stříbrně vyražené logo a na vnitřní části rovněž stříbrně vyražené kruhy. Výroba krabiček na prsteny je velmi zdlouhavá, protože se jedná o výjimečný typ tiskoviny, kde je nutná vysoká přesnost (na setiny milimetru). Magnety nejsou vidět. Jejich přítomnost poznáte pouze díky tomu, že obě části krabičky na sebe skočí a uzavřou tím prsten. Pokud byste potřebovali vyrobit něco podobného, počítejte s cenou od 120 Kč/ks při minimálním množství 50 ks. Je použito několik vrstev extrémně silného černého papíru, které je nutné přesně nakašírovat na sebe. Zároveň je provedeno několik výseků do papíru, což lze při gramáži 1200 g/m2 už jen ručním způsobem. Stejně tak ražbu nelze provést na 2 mm silný papír strojně, ale pouze ručně.    

[prohlédnout si fotografie]

Fotorámeček - tisk na extrémně silný papír

Často se stává, že k nám přijdou zákazníci s něčím výjimečným, co jim nikde nechtějí vytisknout. V tomto případě chtěl zákazník tisknout rámeček na donesený 2 mm silný papír o velikosti 16 x 25 cm. Jednalo se tedy o tisk na extrémně silný papír, který žádný ofsetový nebo digitální stroj nenaloží. Papír byl navíc hrubý recyklovaný s barevnými vlákny a plstí, tedy vysoce volumenózní. Výroba tak velké raznice vyšla na 3500 Kč. (Raznice je kovová forma, kde vystouplé zůstává jen to, co má být vytištěno. Vyrábí se ve specializovaných firmách.) Takto extrémně silný papír žádný běžný stroj nenaloží a nepotiskne. U nás to však možné je. Nevýhodou je vysoká cena. Bez výroby raznice totiž nic podobného potisknout nelze.   Plstěncový papír bohužel neumožňuje zajistit kontrastní ražbu v tenkých mezerách. V tomto případě to však nebylo na škodu, protože zákazník potřeboval docílit především starobylého dojmu. Tiskovina slouží jako podklad pro nalepení stylové fotografie, povětšinou tónované do hněda (efekt sépie).

[prohlédnout si fotografie]

Luxusní vizitky s 3D reliéfem - efekt štětce

Umíme razit nejen v ploše, ale také 3D, tzn. zvládáme i prostorovou ražbu. Luxusní vizitky s 3D reliéfem se jen tak někde nevidí. Je to tím, že vyrobit 3D raznici je velmi náročné a nákladné. Moc firem to neumí a když ano, jen málokdo má na to jejich práci zaplatit. Samotná ražba je snadná. Výroba raznice však zabere i více než 20 hodin strojního času a navíc je nutné vyfrézovaný reliéf ještě vyladit k dokonalosti ručním rytím (což může být práce i na několik hodin - po intenzívním rytí do kovu máte pocit, že vám upadnou ruce). Ani materiál samotné raznice není zadarmo, tvoří však jenom nepatrnou část ceny. Klientka, která si u nás objednala výrobu, se zabývá navrhováním interiérů, takže potřebuje velmi kvalitní reprezentativní vizitky, které v žádném Copycentru a ani v běžné tiskárně nemají možnost vyrobit. Papír musí být silný, příjemný na dotek a reliéf opravdový, zlatý. Dojem z takto dokonalých vizitek je zcela jedinečný. Vyhodit do koše vizitku tohoto typu nikdo nedokáže, snad jen zapřísáhlý nepřítel umění.   Cena samotných vizitek vychází při množství 200 ks na 10 Kč/ks. Objednáte-li méně, je cena vyšší. Je však zapotřebí připočítat i náklady na přípravu k tisku a výrobu raznice. V tomto případě 1800 Kč u prvozakázky a 300 Kč budete-li přiobjednávat (přiobjednávka bez změn na vizitce).   Budete-li chtít poptat výrobu vizitek s 3D ražbou, zašlete prosím poptávku co nejpodrobněji. Je možné, že některé požadavky nebudou technicky realizovatelné, nicméně většinou lze najít vhodný kompromis.   [caption id="attachment_3365" align="alignnone" width="900"] Reliéfní tisk zlatě - imitace tahů štětce[/caption] Použitý papír je téměř 1 mm silný, matný bílý s mikroreliéfní strukturou. Jedná se o 100% bavlněný papír s vysokým volumenem (objemný). Ražba je matná zlatá.   [caption id="attachment_3366" align="alignnone" width="900"] 3D raznice[/caption]

[prohlédnout si fotografie]

Výroba visaček na zboží

Visačky na luxusní zboží se dělají zpravidla z velmi silných papírů, které ne každá tiskárna dokáže potisknout. U nás je možný jak tisk, tak i zlacení (horká ražba) nebo debosování (zahloubení písma do papíru). Výroba visaček na zboží je sice stejně náročná jako výroba vizitek, avšak díky tomu, že zákazníci objednávají většinou po stovkách až tisících kusech, lze se dostat na nižší cenu. Papíry na luxusní visačky mají gramáž standardně od 500 do 1200 g/m2. Děrujeme průměr 4 mm. Debosování je možné pouze z jedné strany. K poptávce prosím přiložte také tisková data (pdf). Všechny texty musí být převedené na křivky. Uvádějte skutečné množství, které potřebujete vyrobit. (Pokud například poptáte tisíc kusů, my provedeme cenovou kalkulaci a následně snížíte počet na sto kusů, je samozřejmě nutné provést novou cenovou kalkulaci.)

[prohlédnout si fotografie]

Vizitky s lakovanými hranami

Vizitky s lakovanými hranami působí výjimečně především když jsou připravené na stole k odebrání klientem. Samotná hrana má tloušťku 1 mm. U slabších papírů nemá smysl hrany barvit. Lakování hran však již neprovádíme. Ražba na ukázce byla provedena z obou stran zlatě. Na fotografii se jeví barvy spíše jako bronzové. Ve skutečnosti jsou zlaté i hrany. Po technické stránce je barvení hran možné pouze když na vizitkách není žádný slepotisk nebo debosování na okrajích a především jde o minimálně 1 mm silný papír. Slepotisk by znemožnil vložení do lakovacího lisu; debosování (zahloubení tisku) při hranách by mělo za následek nanesení barvy i na místa, kde nemá být. Vždy je zapotřebí nechat posoudit možnost barvení hran. Například u vizitek s raženým rámečkem barvit hrany nelze, resp. by to bylo tak časově nákladné, že by se barvení nevyplatilo, protože by se musela každá hrana jednotlivých vizitek barvit zvlášť. Cena za lakování hran 100 ks vizitek je 600 Kč. Lakování hran 200 ks vizitek 1000 Kč.

[prohlédnout si fotografie]

Bavlněné vizitky se zlatou ražbou

Bavlněné vizitky působí výjimečně už od pohledu, natož vezmete-li je do ruky. Cena oboustranně barevně tištěných vizitek na bavlněný papír se pohybuje od 22 Kč/ks bez ražby nebo od 26 Kč/ks s ražbou. V případě ražby je nutné připočítat ještě náklady na nastavení ražebního stroje (300 Kč) a cenu raznice (štočku). Ta začíná na 7 Kč/cm2. Bavlněný papír je bohužel nejdražší dostupný luxusní papír. Někdy však lze použít běžný grafický papír a dosáhne se (alespoň po vizuální stránce) podobného efektu za výrazně nižší cenu. 1 mm silný papír lze barevně potisknout jenom na speciální tiskárně. Tisk je časově velmi náročný. Můžeme samozřejmě vytisknout i další typy tiskovin, v tomto případě se jednalo o visačky na luxusní výrobky: Potřebujete-li opravdu zcela nutně rámeček jako na ukázce výše v případě vizitek tištěných na silný bavlněný papír, počítejte prosím s příplatkem 60% k celkové ceně. Důvodem je nutnost tisknout o 50% výtisků navíc kvůli zajištění přesného ořezu. Toto se však netýká tisku na běžné grafické papíry. V případě použití běžných grafických papírů žádný příplatek i v případě tenkých rámečků není. Je zde však omezení co do šíře rámečku. Užší než 2 mm netiskneme. Takovou zakázku musíte zadat do jiné tiskárny.

[prohlédnout si fotografie]

Výroba krabiček na míru

Vyrobili jsme netradiční novoročenky 2019 a sice jako krabičky pro ručně vyráběná mýdla. Výroba krabiček na míru trvá přibližně tři týdny. Nejdéle vždy zabere dodání výsekových raznic. Krabička je dvojdílná. Konstrukce vnitřní části je samosvorná, tzn. nemusí se lepit. Přebal se lepí. Pro výsek krabiček je vždy nutné nechat vyhotovit výsekové raznice. Raznice má v sobě "tupé" bigovací a ostré vysekávací nože. Tupé nože zapadají do bigovacích kanálků, které se musí pracně nastavut přímo ve vysekávacím stroji. Při větším nákladu dochází často k poškození nerezového plechu odsekáním částeček plechu. Na obrázku níže jsou vidět bigovací kanálky i místa kam dopadají ostré ocelové nože. Když dojde k většímu opotřebení nerezového plechu, musí se místa přelepovat páskou, aby byl výsek stále čistě ostrý bez otřepů. Jak vidíte, výsek není jednoduchá záležitost.

[prohlédnout si fotografie]

Tisk vstupenek (lístků) na maturitní ples

Potřebujete-li vzhledově působivé a zároveň i nezkopírovatelné vstupenky na maturitní ples, potom ražba metalickou fólií na silný grafický papír je jedno z nejefektivnějších řešení. Vstupenky na maturitní ples z následující ukázky jsou ražené stříbrnou metalickou barvou na 1 mm silný černý papír. V případě zájmu lze razit na jakýkoliv jiný papír. Poptávku na tisk vstupenek zašlete prosím na e-mail uvedený na stránce s kontaktními informacemi. Máte-li tisková data (PDF), soubor vložte jako přílohu. Data pro ražbu je vhodnější poslat vektorová. Vyskytuje-li se na tiskovině rastr, je zapotřebí převést jej na černobílý obrázek.

[prohlédnout si fotografie]